Geef complimenten! Maar …

Geef complimenten - Markusvanalphen.nl

Je hoort het vaak genoeg: geef regelmatig complimenten. Wat is dan een compliment en onder welke omstandigheden bereikt het geven van zo’n compliment zijn doel?

Wat is dan precies een compliment? Het is sowieso een mening die je bent toegedaan. En die mening is positief gekleurd en richt zich op het gedrag of de eigenschappen die de ander laat zien. Zelfs een compliment zoals ‘Wat zie je er leuk uit vandaag’ is een mening (jij vindt dat) en zegt bijvoorbeeld iets over de kleding- of make-upkeuze (gedrag), smaak in kleding (eigenschap) of een positieve uitstraling (gedrag).

Een compliment heeft pas effect als het welgemeend is. Het is effectiefst wanneer het spontaan gegeven wordt (dus niet: van je to-do-lijstje afgevinkt moet worden) en uniek is (met andere woorden: geen exacte herhaling van een eerder gegeven compliment).

Een compliment is geen inleiding tot het aankaarten van negatieve zaken

Een compliment is beledigend als je het als inleiding gebruikt om iets minder positiefs aan te snijden. Daarmee (in het gunstigste geval) zwak je het compliment af of doe je het zelfs teniet. Dit is ook waarom de zogenoemde sandwichtechniek voor feedback funest is.

Samengevat: een compliment is een positief verwoorde stelling waarin jij oprecht aangeeft wat je in een ander waardeert. Het is het meest effectief als het kort en krachtig is en niet gelijk wordt afgezwakt.