Je hebt zin omdat je met seks bezig bent

Het oude denken ging uit van de seksuele drifttheorie, oftewel: je hebt seks omdat je (van nature) zin hebt. Het onderzoek van Masters en Johnson en hun opvolgers geeft een tegenovergesteld beeld: prikkels uit de omgeving brengen de seksuele respons op gang, oftewel, je hebt zin omdat je met seks bezig bent.

Zo besteedde Freud aan het einde van de negentiende eeuw als een van de eersten wetenschappelijke aandacht aan problemen met seksualiteit. hij stelde dat het vaginale orgasme de rijpere seksuele reactie van de vrouw zou zijn. Het clitoraal orgasme was kinderachtig en volgens hem iets voor meisjes. Een echte volwassen vrouw zou volgens hem in staat zijn een vaginaal orgasme te krijgen, zonder stimulatie van de clitoris. Dit idee werd met het onderzoek van Masters en Johnson onderuitgehaald. Ook stelde Freud dat angst ten grondslag zou liggen aan seksuele problematiek zoals erectieproblemen, orgasmeproblematiek en andere seksuele stoornissen. Tot zover kunnen we ons grotendeels hierin vinden, maar volgens Freud zou deze angst vervolgens te herleiden zijn naar intrapsychische conflicten tijdens de vroege jeugd, iets waar tot op de dag van vandaag weinig empirische ondersteuning voor is.

Ook het denkbeeld van Lacan dat een orgasme kortdurend moest zijn omdat het de menselijke neiging is zo min mogelijk te genieten, is onhoudbaar. Het menselijk lichaam zou volgens hem maar heel kort een orgasme aankunnen, anders zou het centraal zenuwstelsel het begeven. Te veel plezier is ondraaglijk volgens zijn filosofie.

Inmiddels weten we wel beter. Het is wel leuk om wat meer te weten over de seksuele revolutie die zich in de vorige eeuw heeft afgespeeld. Je zult ontdekken dat seks door alle eeuwen heen een mystiek en zwaar onderwerp is geweest. Ook vandaag de dag lijkt het voor veel mensen nog steeds moeilijk om openlijk over seksualiteit en de beleving ervan te praten. Zelfs in de spreekkamer van de hulpverlener is het nog verre van vanzelfsprekend om het over seksproblematiek te hebben. Gesprekken over intimiteit voeren lukt nog net, maar daarbij stopt het voor velen. Dit terwijl er steeds vaker cliënten met seksuele problematiek aankloppen en hulp zoeken.

Uit: Hulpverlening bij intimiteits- en seksualiteitsproblemen