Seks en de ruggengraat

Tussen de geslachtsdelen en het brein ligt een soort ‘neurologische snelweg’, de ruggengraat. Deze vormt samen met het brein het centraal zenuwstelsel, dat op twee manieren seksuele ervaringen regelt: de ruggengraat zorgt voor de juiste reflexen, zoals een stijve penis en vochtige vagina. Het brein reguleert alle prettige gevoelens.

Aangezien het brein zo belangrijk is bij seks, is het niet vreemd dat ook die neurologische snelweg tussen de geslachtsdelen en de hersenen een grote rol speelt bij seksualiteit. De ruggengraat is echter goed voor meer dan alleen het razendsnel doorgeven van allerlei opgewonden signalen van de vagina, clitoris en penis naar het brein en omgekeerd. Zij zorgt ook voor een aantal reflexen die je waarschijnlijk voor lief neemt, maar die toch erg belangrijk zijn tijdens seks. Zo is er een reflex die ervoor zorgt dat je niet kunt plassen en klaarkomen tegelijk: zonder die reflex zou het nogal een rommeltje worden. En een reflex die ervoor zorgt dat bij penetratie de bloedtoevoer naar de clitoris wordt bevorderd – wat fijn is, want daardoor zwelt de clitoris en krijgt de vrouw een prettig gevoel. Weer een andere reflex zorgt ervoor dat de penis, wanneer hij of zij eenmaal in erectie is, niet meteen weer slap kan worden.

Als het gaat om seksueel geweld gaat, opereren diezelfde reflexen als een soort bescherming tegen (lichamelijke) schade: het Centrum Seksueel Geweld (2016) rapporteert dat één op de vijf slachtoffers een erectie krijgt of vochtig wordt, wat niets zegt over toestemming.

Uit: Hulpverlening bij intimiteits- en seksualiteitsproblemen