Weerstand valt te verwachten: je hoeft er niet mee om te gaan

Ooit iets moeilijks moeten doen? Had je daar écht zin in? Weerstand valt te verwachten – bijvoorbeeld bij iets doen dat je eng vindt, iets doen dat je nog niet eerder gedaan hebt of waarvan je nog niet weet hoe het gaat uitpakken.

Kortom, als je geconfronteerd wordt met weerstand, doe eerst de moeite te achterhalen waarom de ander opziet tegen wat er van haar of hem gevraagd wordt. Naast begrijpen waar weerstand vandaan komt, vraagt adequaat reageren op weerstand van jou een specifieke houding, die neerkomt op echt en oprecht de verantwoordelijkheid neerleggen daar waar zij hoort: bij de ander.

Want van wie is het probleem? En nog belangrijker: van wie moet de ander iets aanpakken? Empowerment houdt in dat je de ander helpt verhelderen wat het probleem is, welke keuzes zij of hij daarbij kan maken en wat de consequenties van de verschillende keuzes zijn. Als je de ander daadwerkelijk wil helpen, vraag dan wat het moeilijk maakt, je gaat de tegenwerpingen niet relativeren of de ander overhalen: de tegenwerpingen neem je serieus en je helpt de ander duidelijkheid te krijgen over de opties die zij of hij heeft. Wanneer iemand duidelijk heeft wat zij of hij zou kunnen doen, dan kan zij of hij beter kiezen wat zij of hij wil doen. En mensen staan altijd meer gemotiveerd achter een keuze die zij zelf hebben gemaakt. Kortom, in plaats van overtuigen sla je de route in van verheldering en je neemt daarbij een socratische houding aan.

En, bijna altijd is er de optie om niets te doen. Als de ander welbewust de optie van nietsdoen kiest, wetende wat de consequenties van die keuze zijn, heb je dan het recht om haar of hem die keuze te ontzeggen? Dit klinkt gemakkelijker dan het in de praktijk is, want als jij betrokken bent dan zie je graag dat die ander niets doen of dingen doen waarvan negatieve gevolgen komen. Toch houdt empowerment in dat iemand in haar of zijn kracht wordt gezet, regie over haar of zijn eigen leven voert, eigen verantwoordelijkheid neemt en dus eigen keuzes maakt!

Wil jij leren observatief te luisteren? Klik hier!